Gedragsonderzoek halsbandpekari's


Inleiding

Wij zijn met onze klas naar Burgers' Zoo geweest. We kregen een dier en daar moesten wij een gedragsonderzoek over doen. Voor de trip naar Burgers' Zoo hadden we al een vooronderzoek gemaakt (kijk naar kop 'vooronderzoek'). We hebben in het vooronderzoek met zijn vieren van alles over de halsbandpekari's onderzocht. Hierdoor is onze onderzoeksvraag tot stand gekomen, namelijk:

'Vertonen de jonge halsbandpekari's vaker actief gedrag dan de volwassen halsbandpekari's in Burgers' Zoo (en in het wild)?'

Daarbij hebben wij als hypothese:

'De jonge halsbandpekari's vertonen vaker actief gedrag in Burgers' Zoo dan de oudere halsbandpekari's in Burgers' Zoo, omdat

jonge dieren nog moet ontdekken hoe alles werkt. Ook reageren de jonge halsbandpekari's sneller op prikkels omdat ze bepaalde prikkels niet gewend zijn. De jonge halsbandpekari's zijn ook lichter (qua gewicht) en iets soepeler dan de volwassen halsbandpakri's hierdoor is beweging voor de jonge halsbandpekari's makkelijker en zullen de jonge halsbandpekari's ook meer bewegen dan de volwassen halsbandpekari's. Dit is ook zo in het wild mede door dezelfde redenen. De prikkels in het wild hebben een grote invloed op de jonge halsbandpekari's waardoor ze meer bewegen. De volwassen halsbandpekari's zullen in het wild wel actiever zijn in het wild dan in de dierentuin. Dit is omdat de volwassen halsbandpekari's extra op hun hoede moeten zijn voor gevaar (bijvoorbeeld dieren die de halsbandpekari's op willen eten), de volwassen halsbandpekari's zullen in het wild ook meer bewegen doordat ze extra goed hun kinderen willen beschermen en de halsbandpekari's in het wild moeten ook naar eten zoeken in het wild (hierdoor zullen ook de jonge halsbandpekari's actiever zijn) (al deze dingen van het wild kunt u zien in het filmpje hieronder). Dit geldt allemaal niet in de dierentuin.'

We hoopten dat we door dit project een beeld te krijgen hoe een gedragsonderzoek te werk gaat. Wij denken dat dit goed is gelukt en dat we goed weten wat er allemaal bij een gedragsonderzoek van te pas komt.

Plaats op kaart Burgers' Zoo

Werkplan

Materiaal 

  • Telefoon (stopwatch)
  • Pen
  • Laptop
  • Protocolbladen
  • Potlood

Methode

Stap 1: Ga naar de plek waar je het dier wil observeren.

Stap 2: Zorg dat u ergens zit waar u het hele verblijf kunt zien en dingen op kan schrijven.

Stap 3: Observeer de handelingen van het dier.

Stap 4: Maak van de handelingen een ethogram.

Stap 5: Verdeel de taken die elk persoon moet doen.

Stap 6: Zet de timer aan en zeg wanneer er naar een nieuw hokje in het protocolblad gegaan moet worden gedurende 10 minuten.

Stap 7: Een ander noemt de handelingen van het dier op.

Stap 8: Een ander noemt de afkortingen van deze handelingen.

Stap 9: De laatste schrijft de afkortingen in het goede hokje van het protocolblad.

Stap 10: Dit herhaalt u tot de 10 minuten om zijn.

 

Deze methode herhaalt u 4 keer zodat u 4 protocolbladen heeft.

Proefopstelling:

(Daan Dresken staat achter de camera)

Resultaten

Hier hebben wij vier cirkeldiagrammen van hoe actief de halsbandpekari's waren. we hebben dit gemeten in de ochtend rond 11:00 en in de middag rond 12:40. we hebben vier keer tien minuten geobserveerd wat de halsbandpekari's deden. 2 keer hebben we een jonge halsbandpekari geobserveerd en 2 keer hebben we een volwassen halsbandpekari geobserveerd.

 

Hieronder hebben we vier staafdiagrammen met het aantal handelingen van het dier gedurende 10 minuten (zie ethogram voor afkortingen handelingen).

Conclusie

Onze onderzoeksvraag was: vertonen de jonge halsbandpekari's vaker actief gedrag dan de volwassen halsbandpekari's in Burgers' Zoo (en in het wild)? De resultaten lieten zien dat de jonge halsbandpekari actiever gedrag vertoonde dan de volwassen halsbandpekari's. Ook was er te zien in de resultaten dat de halsbandpekari's over het algemeen actiever waren in de middag dan in de ochtend (zie cirkeldiagrammen) . De handeling die het meest in de ochtend voorkomt is liggen. De handeling die het meest in de middag voor komt is staan. Deze handelingen zijn passief. Misschien is hierdoor ook wel een groot gedeelte van het cirkeldiagram passief. Het antwoord op onze onderzoeksvraag is dus naar onze gegevens: ja de jonge halsbandpekari's vertonen actiever gedrag dan de volwassen halsbandpekari's. Het lijkt er alleen wel op dat de halsbandpekari's in het wild actiever zijn, zowel de volwassen dieren als de jongen. Dit kan zijn omdat de dieren niks te hoeven doen en alles voor ze word gedaan in de dierentuin (denk bijvoorbeeld aan eten zoeken en het territorium verdedigen).

Discussie

In onze hypothese stond onder andere dat we dachten dat de jonge dieren actiever zouden zijn dan de volwassen dieren. Uit onze resultaten blijkt dat dit klopt. In onze hypothese stond ook dat we verwachten dat ze meer op bepaalde dingen zouden reageren omdat ze sommige prikkels nog niet gewend waren. Dit hebben wij ook wel een beetje ervaren want als er weer iemand langs liep of iemand schreeuwde was het wel het jonge dier dat als eerste opkeek. Ook hadden we verwacht dat ze niet heel veel zouden doen omdat er al veel voor ze werd gedaan. Dit werd ook wel bevestigt in onze resultaten. Hierin was vaak terug te zien dat de dieren veel lagen passief gedrag vertoonden (vooral in de ochtend). Wel was er maar één jonge halsbandpekari die we dus twee keer hebben geobserveerd. De jonge halsbandpekari was ook niet meer heel klein, maar je kon nog wel zien dat hij kleiner was dan de andere volwassen halsbandpekari’s. Ook hebben we de halsbandpekari’s niet zien eten omdat ze pas rond 15:00 werden gevoerd en toen waren we al weg. We zijn ook niet zelf de dieren gaan inspecteren in het wild dit moesten we doen via filmpjes, deze kunnen natuurlijk ook zo gemaakt zijn dat het leek alsof de Halsbandpekari's veel actiever waren dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit kan invloed hebben gehad op de resultaten van ons onderzoek. 

Nawoord

Hierbij het nawoord per groepslid:

 

Daan Dresken:

Ik vond het een leuke / leerzame praktische opdracht. Ik vind dat wij het als groepje erg goed hebben gedaan en er een mooi resultaat van hebben gemaakt. We hadden een duidelijke taakverdeling en we hielpen elkaar goed! 

Indy Lindeboom:

Ik vond dit een erg leerzaam en leuk project, ook de samenwerking ging voor mijn gevoel erg goed en iedereen voerde zijn taken goed uit. Ik weet nu ook meer over de halsbandpekari en een gedragsonderzoek. 

Romein van Ommen:

Ik vond het een leerzaam project omdat ik nu echt weet wat je allemaal moet doen bij een gedragsonderzoek. Ik vind dat de samenwerking erg goed ging omdat iedereen een duidelijke taak had en die taak goed uitvoerde. Zelf ben ik ook erg blij met het resultaat!

Rutger Odinga:

ik vond de samenwerking tussen ons erg prettig omdat we een duidelijke taakverdeling hadden en die volgden we ook goed. we hielpen elkaar ook goed wanneer iemand iets niet wist of iets even niet lukte. verder vond ik het een leuk project om te doen. 

Overige

Achtergrondinformatie halsbandpekari's in het wild:

De halsbandpekari lijkt qua uiterlijk best veel op een wild zwijn, ze hebben een donkergrijze vacht met een vage witten halsband(hier komt de naam ook vandaan). Ook heeft de halsbandpekari vergeleken een wild zwijn erg grote voortanden die handig zijn voor het eten (zie foto links onder de tekst. Het leeft in regenwouden en droge gebieden van zuidelijk Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika (zie foto rechts onder de tekst). Het gemiddelde gewicht van een volwassen mannetje bedraagt z'n 25 kg. De lengte van een halsbandpekari ligt tussen de 75 en 100cm. Ze eten vooral: knollen, scheuten, vruchten, cactussen en kleine dieren. De dieren kunnen 20 jaar worden, maar in het wild worden ze gemiddeld niet ouder dan een jaar of 10. De halsbandpekari's zijn niet met uitsterven bedreigd, omdat ze in veel gebieden voorkomen. De natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld poema's, coyotes, jaguars en rode lynxen. ze leven in groepen van gemiddeld 15 dieren. Vijanden vallen ze gezamenlijk aan. De draagtijd van een halsbandpekari is zo'n 141 tot 151 dagen.

 

Gedrag halsbandpekari in het wild:

De halsbandpekari's hebben sterke sociale relaties. Ze leven in kuddes van 5 tot 15 dieren. Het territorium van de halsbandpekari hangt af van de grootte van de kudde en de hoeveelheid voedsel in het gebied. Dit bedraagt gemiddeld 0,5 tot 8 hectare. Binnen de groep zijn er evenveel mannetjes als vrouwtjes. Ook is er één dominant mannetje in de groep.

Tanden halsbandpekari:                                                                       Gebied waar de halsbandpekari's leven

Omschrijving + beeldmateriaal leefomgeving halsbandpekari's in Burgers' Zoo:

Het verblijf van de halsbanpekari's in Burgers' Zoo was ingericht met zand als ondergrond en grote stenen als omheining zodat de dieren niet uit hun verblijf gingen. Het verblijf ziet er uit als een droge rivierbedding, de pekari's zoeken ook in het wild deze plekjes uit om te verblijven of je ziet ze vaak in tropische regenwouden.

Hieronder ziet u de foto's van de leefomgeving van de halsbandpekari's in Burgers' Zoo:

Beeldmateriaal leefomgeving halsbandpekari

Panorama foto verblijf:

Geluidsfragment halsbandpekari filmpje:

Zoals u in het filmpje ziet zijn de halsbandpekari's bijna niet te horen. Je hoort vooral de vogels en af en toe zacht geknor.

Hierbij de link naar het logboek:

Hierbij de link naar de bronnenlijst:

Ethogram

Dit is het ethogram dat wij gebruikt hebben. 

Protocolbladen

Jonge halbandpekari in de middag om 12:34, man.                             Volwassen halsbandpekari in de middag 12:46, man.

Volwassen halsbandpekari in de ochtend 10:52, man.                         Jonge halsbandpekari in de ochtend 11:05, man.

Nog een paar foto's van de halsbandpekari's:

Maak jouw eigen website met JouwWeb